Om oss

Prästgården

Mitt i centrum i Funäsdalen, ligger Prästgården med gångavstånd till allt du önskar – fast ändå privat! Här kan allt från 1-12 personer bo mysigt och bekvämt med utsikt över Funäsdalssjön, toppstugan och dalen! Här bor du granne med den nya Funäsgondolen, ICA, Pizzerian, Café Loftet, Turistbyrån, Härjedalens Fjällmuseum, Forntidsbyn, den vackra Fjällkyrkan, alla småbutiker, restauranger, caféer,  systembolaget, bowlinghallen och sportshoppar. Från Prästgården är det även gångavstånd till skidbussarna som tar dig till finfin åkning runt om i hela Funäsdalsfjället!  Skipasset gäller på alla anläggningar. Parkering på gården med motorvärmaruttag finns det också. Mer centralt än så här är svårt att bo!

SAGAN OM PRÄSTGÅRDSSTENEN

Ett omtalat ras från stupen på sydsidan inträffade tidigt en morgon den 28 april 1967. Ett stenblock på 23 ton lossnade från berget och träffade prästgården med en enorm kraft. En del av stenen kom in genom köksväggen och flyttade hela huset en bit från grunden. Efter en inspektion av landshövingen Anders Tottie kunde man konstatera att stenblocket hade passerat skyddsvallens östra sida med cirka fem meter.

Många är historierna runt Funäsdalsberget. Kanske är det för att berget är så iögonfallande och mäktigt.

Redan år 1796 gjorde Carl Magnus Robsahm och Anton Swab en resa genom Härjedalen till Norge och Röros Kopparverk. Den 18 augusti heter det i deras rapport: “Funnesdalens by har 20 grannar som alla bor under Funnesdalsberget, som på norra sidan om deras små hus upreser sig likt en förfärligt svart buse, och måste man härvid från barndomen vara van för att icke finna det ganska rysligt. Straxt nedanföres om byen ligger Funnesdalssjön”

Sedan raset inträffade 1967, har naturligtvis nya skyddsvallar byggts runt berget. Idag bor man säkert på Prästgården, och stenen har blivit en turistattraktion i Funäsdalen.

Prästgården ägs och drivs av 23ton AB

Vår vision är att så många människor som möjligt ska få äran att njuta av vackra Funäsdalen med omgivning. Vi försöker bidra genom att tillhandahålla ett prisvärt boende med bra service. Som du antagligen listat ut vid det har laget kommer företagsnamnet från den sten som trillade in i Prästgården 1967. Men sedan dess har naturligtvis nya skyddsvallar byggts runt berget! Idag bor man säkert på Prästgården, och stenen har blivit en turistattraktion i Funäsdalen.